Geschiedenis

Geschiedenis

Het concept van het Train Hostel is een concept dat recht uit de geest van enkele zeer gepassioneerde mensen is ontsprongen. Enkele jaren geleden, toen we ontdekten dat een groot gebouw van meer dan honderd jaar oud vlakbij het station van Schaarbeek te koop stond, hebben we niet getwijfeld. De plek leek al vanaf het begin perfect, en bleek dat nog meer te zijn toen bekend werd dat er net naast een treinmuseum gebouwd zou worden. Het ideale concept werd ons al snel duidelijk, en het is zo dat we er op een mooie dag toe kwamen de NMBS op te bellen om te vragen of we enkele treinwagons van hen konden kopen.

Wat een idee nietwaar? Zulke zware wagons (meer dan 30 ton) op een gebouw van een eeuw oud. Om onze ideeën tot leven te brengen, hebben we met de hulp van professionele aannemers het gebouw meer solide, evenwichtiger en als laatste in spoorwegstijl gerenoveerd. Op die manier werd het gebouw van ons mooie hotel voor enkele maanden een bouwplaats om uiteindelijk onze wagons te kunnen huisvesten. We hebben een soort enorme betonnen tafel moeten construeren waarvan de poten vandaag in de structuur van het gebouw tot op de fundamenten doordringen. Ik zal u niet vertellen over de ontelbare toestemmingen die we nodig hadden om onze droom te verwezenlijken, laat het volstaan dat uiteindelijk, na vier jaar, Train Hostel geboren werd.

Enkel de wagons waren niet voldoende om de sfeer die we ambieerden te verwezenlijken. Treinen moesten voelbaar zijn in elke ruimte, elk hoekje van het gebouw. (wist u al dat u kunt slapen in echte treincabines?!) Het is daarom dat we alle rommelmarkten en vlooienmarkten afstruinden en cadeaus aannamen van ongelofelijk gepassioneerde mensen die ons naar ontmoetingen geleid hebben die zowel onwaarschijnlijk als verrijkend bleken. Het resultaat? U ziet het voor uw ogen. Train Hostel is nog jong, pas van 2015, maar zal, hopen we, nog lang blijven bestaan met zijn originele concept in onze mooie hoofdstad.

Human first

Eén van de essentiële waarden van Train Hostel is de gastvrijheid. En wat is gastvrijer dan een station? Een station waar stationsromannetjes worden achtergelaten en doorgegeven van reiziger tot reiziger, waar diezelfde reizigers in afwachting van hun trein kennismaken en met vreemden in gesprek gaan. Wij hebben ons geëngageerd om ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom voelt in ons hostel, achter welke kant van de balie ze zich ook bevinden.

U zult bij ons een biljart tafel vinden, tafelvoetbal, een bar en een bibliotheek die het mooie concept van de stationsroman nieuw leven inblaast. (u neemt een boek en laat een ander boek achter)

Het ontroert ons dat het Train Hostel, met zijn concept, gezelligheid, zijn antiquiteiten en de occasionele evenementen die we er organiseren, een bron van verwondering en ontdekking vormt. Dat wanneer ze dat willen, onze passagiers er kunnen spreken over hun origine, cultuur of hun reizen.

 

Enkele cijfers

 • ° Bouw: +/- 1910

  ° Laatste commerciële activiteit: filmstudio gespecialiseerd in stop motion.

  ° Aanschaf van het gebouw: december 2011

  ° Aankondiging van de creatie van TrainWorld door de NMBS: +/- maart 2012

  ° Aankoop van de treinwagons: april 2012

  ° Begin van de werken: augustus 2012

  ° Plaatsing van de voertuigen: september 2012 en november 2013

  ° Einde van de werken en officiële opening: september 2012

  ° Actuele capaciteit: 36 kamers; +/- 200 bedden.

 

Treinwagons

 • ° Type van de wagons: I5-NMBS

  ° Leeg gewicht: +/- 44 ton

  ° Initiële indienstneming: +/- 1975

  ° Complete renovatie van de wagons: +/- 1995

  ° Gebruik op de spoorweg tot +/- 2008